"Фейсбук" подготвя дрони с размера на "Боинг-747"

"Фейсбук" подготвя дрони с размера на "Боинг-747"

"Фейсбук" подготвя дрони с размера на "Боинг-747"

Безпилотните летящи устройства, вече масово известни като дрони, масово навлизат във всекидневието и компании като "Амазон", "Гугъл" и DHL експериментират за редовната им употреба.

Но това са миниатюрни апарати в сравнение с амбициозните планове на "Фейсбук". Компанията иска да разпространява безжичен интернет в отдалечени части на планетата с помощта на дрони с големината на самолет "Боинг-747".

Йейл Макгуайър, директор на лабораторията на "Фейсбук" за осигуряване на връзка с интернет, заяви в понеделник в интервю за Mashable, че идеята им е тези апарати да летят непрекъснато в продължение на месеци, а може би и години.

"За да постигнем това, ще трябва да летят толкова високо в атмосферата, че да са извън въздействието на времето – някъде между 18 и 27 км над земята", обясни Макгуайър. Той обясни, че ги сравнява със самолет, защото ще са с размерите на "Джъмбо джет". Теглото им обаче ще е много, много по-малко.

Според него първият тест на дрон на "Фейсбук" може би ще е факт през 2015 г., като най-вероятно ще е на някое от 21 места в Латинска Америка, Африка или Азия.

"Фейсбук" подготвя дрони с размера на "Боинг-747"

"Гугъл" има подобна идея за осигуряване на безжичен интерет в отдалечени места, но тя предвижда използването на балони. Анализатори обаче посочват, че по реализирането й са правени много малко тестове и по принцип идеята интернет да се осигурява от безпилотно летящо устройство е доста екзотична.

Самият Макгуайър признава, че имат да извървят дълъг път, защото има сериозни предизвикателства. "Ще трябва да изведем до краен предел познанията си за соларната енергия, акумулаторните технологии, композитните материали", изброява той.

Промени са нужни и в регулаторната рамка, която не обхваща летателни апарати, движещи се над 18 км височина. Освен това сега се изисква всеки дрон да е под надзора или контрола на "пилот" на земята, което прави твърде скъпо създаването на цяла флотилия. "Може би трябва да се позволи един оператор да отговаря за 10 или 100 дрона, трябва да го изясним това", казва Макгуайър.

Източник: Дневник; Фотографии: [internet.org]

ПРИНТ КОРЕКТ КОМЕРС © 2006 - 2024
Приятен ден и до нови срещи!!!
BGtop