ICANN одобри националния домейн .бг и на кирилица

ICANN одобри националния домейн .бг и на кирилица

ICANN одобри националния домейн .бг и на кирилица

Международната Интернет организация за имена и адреси (ICANN) е одобрила националния домейн на България и той ще може да се изписва и на кирилица, съобщи Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Това означава, че скоро ще могат да се купуват интернет адреси, които да се изписват изцяло на кирилица.

И в момента могат да се купуват имена на домейни на кирилица, но самият домейн винаги се изписваше на латиница, което практически обезсмисля идеята например - дневник.bg. С приемането и разширенията на домейните да се изписват на кирилица, имената на сайтовете вече ще имат доста по-завършен вид - дневник.бг.

"Използването на родната азбука в интернет е сериозна стъпка за запазване на българския език и утвърждаване на нашата културна идентичност. Националният адрес на кирилица в интернет пространството е възможност повече хора да ползват световната мрежа, както за общуване, така и за работа. Изписването на сайтове изцяло на родната азбука спомага за по-лесно използване на регионални източници на информация, които са от значение предимно за местните потребители", коментира в официално съобщение служебният министър Николина Ангелкова. Според нея изписването на адресите изцяло на кирилица ще помогне и на хората, които не познават добре латинската азбука, по-лесно да се справят в интернет. Ангелкова посочва, че 400 млн. потребители по света използват кирилица, така че има и достатъчно голяма аудитория за този тип сайтове.

България е и първата държава, която официално е декларирала своето желание да регистрира домейн от първо ниво на кирилица, и прави това още преди пет години. През 2010 г. ICANN първоначално отказва за регистрира домейна .бг с мотива, че българското предложение съдържа визуална прилика със съществуващи вече домейни на латиница. През декември 2013 г. ICANN дава възможност за финална оценка на българското предложение.

През август президентът на ICANN Фади Шехаде беше в България. Тогава е провел среща с министър Ангелкова и въпросът е бил допълнително дискутиран.

Освен регистрацията на домейна .бг днес Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията подписва с ICANN и споразумение за сътрудничество. В него се уреждат общите действия в развитието на управлението на интернет имената в Европа и обучението на български експерти в интернет управлението.

Сега предстои ICANN да подаде заявление за готовност домейнът .бг да бъде включен в системата. Трябва да се създаде и регистър на имената на сайтовете, които използват .бг домейна. Предстоят срещи на представители на министерството с бизнеса, неправителствените организации и академичните институции, за да се обсъди методиката  за избор на организация, която ще регистрира домейните на кирилица.

Източник: дневник.бг; Фотография: Стоян Ненов

ПРИНТ КОРЕКТ КОМЕРС © 2006 - 2024
Приятен ден и до нови срещи!!!
BGtop