Хакерска група пое отговорността за сривовете на Facebook и останалите социални мрежи

Хакерска група пое отговорността за сривовете на Facebook и останалите социални мрежи

Хакерска група пое отговорността за сривовете на Facebook и останалите социални мрежи

Хакерската група Lizard Squad пое отговорността за сривовете на Facebook, Instagram и останалите социални мрежи рано тази сутрин. Групата твърди, че готви нови атаки и разкрития.

На 27 януари тази година Facebook, Instagram бяха недостъпни в големи части от САЩ и Европа за близо час. Това е един от най-дългите сривове в историята на най-голямата социална мрежа. Този път обаче проблемите вероятно не се дължат на грешка в системата.

Хакерската група Lizard Squad твърди, че стои зад атака срещу Facebook, Instagram, Myspace, Tinder, AIM и Hipchat. В профила си в Twitter Lizard Squad намекна, че би свалила и микроблога: "Само ако не използвахме Twitter за комуникация..."

Първоначално Facebook нямаше официален коментар по темата. Онлайн версията на Forbes съобщи, че все пак става дума за технически проблем. Изданието се позовава на източници във Facebook, според които няма как хакери да свалят цялата социална мрежа, защото тя е разпределена в множество дейта центрове. За да бъдат изведени от строя едновременно са необходими задълбочени познания за инфраструктурата на Facebook, коментират източниците.

В последствие от компанията разпространиха официално съобщение. В него тя казва, че не става дума за хакерска атака. "Затрудненията с достъпа до Facebook и Instagram бяха породени от промяна, която направихме в конфигурационните системи. Бързо идентифицирахме проблема и го отстранихме. Услугите в момента са достъпни на 100%", се казва в изявлението на Facebook.

Междувременно от Lizard Squad обявиха, че подготвят още атаки. Хакерската група твърди, че се е сдобила с вътрешна имейл кореспонденция от авиокомпанията Malaysia Airlines. От компанията бързо отрекоха данни да са били компрометирани, но хакерите контрираха, че ще докажат твърденията си, като "скоро" публикуват имейлите.

Източник: Дневник;

Фотограф: Thomas White

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

ПРИНТ КОРЕКТ КОМЕРС © 2006 - 2024
Приятен ден и до нови срещи!!!
BGtop