Джак Ма най-богатият човек в Китай ни съветва

Джак Ма най-богатият човек в Китай ни съветва

Джак Ма най-богатият човек в Китай ни съветва

Джак Ма, който е основател и изпълнителен директор на интернет платформата за търговия Alibaba, стана най-богатият човек в Китай със състояние, оценявано на 25 млрд. долара. От началото на годината неговото богатство е нараснало с 614,6% или с общо 22,1 млрд. долара, показва индексът на милиардерите, съставен от „Блумбърг“.

Джак Ма стана най-богатия човек в китай като изпревари сънародника си Уанг Джинлин, който е собственик на компанията за недвижими имоти Wanda. Сега той се нарежда на второ място с 24,2 млрд. долара в сметката си, показват изчисленията в годишната класация на най-богатите хора в Китай.

Половината от топ 10 на супер богаташите в Китай развиват бизнеса си именно в сферата на технологиите. Сред тях е Пони Ма, който е основателят на Tencent Holdings. Той е на пето място със състояние от 18,1 млрд. долара. След него се нарежда шефът на Baidu Inc Робин Ли с богатство, равняващо се на 17,5 млрд. долара, пише „Ройтерс“.

През изминалата седмица китайската компания Alibaba пусна на борсата в Ню Йорк свои акции за първи път. Големият интерес към тях повиши значително единичната цена на ценните книжа. От компанията преди време обявиха първоначална стойност в размер на 69 долара. Заради засиленото търсене на борсата в Ню Йорк акциите 93,89 долара или с 38% над първоначално обявената от Alibaba стойност.

Джак Ма е израснал в семейството на скромни музиканти, които по време на „културната революция" в Китай били подлагани на постоянни гонения - защото принадлежали към омразните интелектуални среди. Независимо от трудното си детство, на Джак му се отдава да създаде бизнес за милиарди долари. Полезно е да се вслушаме в съветите на този преуспял мъж, които са интересни не само за предприемачите.

За лидера на компанията и сътрудниците му

- Шефът на компанията никога не трябва да сравнява своите технически навици с уменията на сътрудниците си.
Техническите умения на сътрудниците винаги трябва да превъзхождат вашите. Иначе сте наели грешните хора.

- Един лидер трябва да има визия за развитието на компанията години напред.

- Той трябва да има твърд характер и упоритост, за да се справи с всичко онова, което не е по силите на обикновените сътрудници. И още - да притежава изключителната способност да понесе ударите на съдбата и неизбежните провали.

За политиката

- Политиката и парите рядко се намират в едни и същи ръце. Ако се захванете с политика - забравете за бизнеса. И обратното. Когато парите се срещат с политиката, това е равносилно на срещата между динамит и клечка кибрит - очаквайте взрив.

Към съвременните млади хора

-  Какво е истински провал? Истински провал е, когато спреш да се бориш.

-  Какво е устойчивост и гъвкавост? Ще разберете какво е гъвкавост, когато преживеете несполуки, тежки житейски ситуации и разочарования.

-  Какви са вашите задължения? Длъжни сте да бъдете винаги на ниво в работата си, да имате по-голяма амбиция от останалите.

-  Само глупаците използват устите си, за да говорят. Умният говори с главата, мъдрият - със сърцето.

За работата

-  Винаги съм казвал, че сме родени не за работа, а за да се наслаждаваме на живота. За да правим нашият и този на останалите по-добър, а не само да прекарваме времето в безкрайна работа. Ако посветите цялото си време на работата, рано или късно ще съжалявате за това.

За конкуренцията

-  Само глупаците се отнасят към конкурентите си с агресия.

-  Когато се конкурирате един с друг, избягвайте нeнавистта - тя ще ви погуби.

- Истинският предприемач няма врагове. Когато разберете това, нищо не може да ви спре.

За унинието и оплакванията

-  На всеки се случва да бъде унил и обезсърчен понякога – в това няма нищо страшно.

-  Ако често изпадате в депресия и се оплаквате от живота, това е като при алкохолизма – колкото повече пиете, толко по-зле става. По пътя към успеха ще забележите, че успелите хора никога не се оплакват и не се отказват.

За принципите в бизнеса

-  Номер едно са клиентите. Номер две - сътрудниците. И чак след това идва ред на акционерите.

-  Забравете за парите и за това, как ще ги спечелите.

-  Аз имам принцип, от който винаги се ръководя – твоето отношение към работата и решенията, които взимаш, са по-важни от способностите ти.

- Не можеш да заставиш всички да мислят еднакво, но можеш да накараш всички да вярват в една обща цел. Не позволявайте на хората да работят за „личност" – те имат нужда от цел.

-  Вашето отношение определя колко далеч ще стигнете.

-  Търсете правилните хора, а не най-добрите.

-  „Безплатно" – това е много скъпа дума.

Какво не трябва да правите

-  Най-лошите черти на предприемача – да бъде сноб, да не умее адекватно да преценява обстановката, да достигне висок темп на работа и солиден начин на живот и да не може да ги поддържа, да не умее да вижда в бъдещето.

-  Ако вие не знаете всичко за своите конкуренти, недооцените ги, или пък не виждате заплахата в тях, то вие непременно ще се провалите.

-  Ако вашият конкурент е „по-малък" от вас, или по-слаб, все едно – вие трябва да се отнасяте с него като с равен. Ако пък вашият конкурент е по-силен - не се страхувайте от него.

За собствения бизнес

-  Когато се захванете със собствен бизнес, това означава, че вие се отказвате от стабилни доходи, болнични и годишен отпуск.

-  От друга страна, означава че, вашите доходи могат да бъдат неограничени, че по-ефективно ще разполагате със своето време и няма да ви се налага да чакате разрешение от другите.

Не е задължително всички да сме богати, но ако вие искате да тръгнете по неговия път - това са принципите отвели го на върха. Дали да ги следваме е въпрос на личен избор. 

Източници: Нещо за четене; Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

ПРИНТ КОРЕКТ КОМЕРС © 2006 - 2023
Приятен ден и до нови срещи!!!
BGtop